Výsledky rozhodování Rady - 2024-1-1-3 Kompletní vývoj celovečerního hraného filmu

Do výzvy na vývoj celovečerního hraného filmu bylo tentokrát přihlášeno 41 projektů rozmanitého žánrového zaměření. Převažovaly filmy začínajících autorů, přičemž se jednalo primárně o psychologická, případně sociální dramata a příběhy coming of age (18 projektů). Dále bylo předloženo 7 historických dramat, 4 thrillery, 4 rodinné filmy, objevily se také roadmovie, komedie a horory.
Rada měla k dispozici 9 miliónů, které rozdělila mezi 12 projektů. Dalších 11 projektů sice získalo 70 a více bodů nutných k udělení podpory, avšak nemohlo být tentokrát podpořeno jednak z důvodů limitů alokované částky, a jednak proto, že je Rada neshledala dostatečně připravenými ve srovnání s pokročilejšími projekty.
Mezi podpořenými projekty se objevují filmy z celého žánrového spektra; je tu originální projekt kombinující hraný film s animovanou technikou, historický film pojednávající o válce na Balkáně, coming of age story, stylizovaná společenská satira, poetické válečné drama, absurdní drama, roadmovie, realistické drama z prostředí vesnice i psychologická sonda do prostředí filmového průmyslu, adaptace knihy a film podle skutečných událostí s dokumentárními prvky.

Hodnocení

Výsledky rozhodování