VÝSLEDKY ROZHODOVÁNÍ RADY - 2023-12-1-8 Kompletní vývoj nebo výroba animovaného filmu

Sdružená výzva na podporu a vývoj animovaného filmu disponovala celkově 32,3 mil Kč, přičemž nároky žadatelů přesahovaly tuto úroveň téměř trojnásobně.
Potěšující skutečností je množství velmi kvalitně zpracovaných projektů poskytujících relevantní představu o technologickém, stylovém, postprodukčním i distribučním osudu jednotlivých děl. Stejně tak je možné konstatovat, že žánrové i stylové spektrum dokládá aktuální evropskou či světovou kondici tuzemské animace a slibuje další rozvoj a tvůrčí perspektivy s globálním dopadem. Podpořené projekty tvoří generační i kreativní mozaiku, která má schopnost v následujících letech plně reprezentovat českou kinematografii navenek, ale samozřejmě také najít konkrétní publika a adekvátně komunikovat s obecnými i specifickými cílovými skupinami.
Výsledky výzvy nicméně prozrazují také systémové „zpřísnění“, protože ve výzvách dochází k proměně konkurence a kvalitativním posunům, proto ani některé z žádostí, které dříve získaly pozitivní expertní odezvu a relativně vysoké bodování Rady, nemají záruku financování či jasný příslib do budoucna. V bodování se odrážela mimo jiné také schopnost produkčních a kreativních týmů reagovat na předchozí námitky a vypořádat dřívější pochyby či nejasnosti.
Vedle produkčně a finančně méně náročných, ovšem inovativních a ambiciózních autorských projektů (namátkou Kill, Kokeš, Kill!, Barvy, Noční tramvaj), byly podpořeny i osvědčené sériové formáty (Na pól) a dominantě pak po desetiletí očekávaný Golem Jiřího Barty. Rada nerozdělila celou alokaci výzvy s tím, že zbylé finance se přesunou do další, podzimní výzvy na vývoj a výrobu animovaného filmu, čímž se zvyšuje případná možnost podpořit v této nastávající výzvě vedle krátkometrážních také nějaký celovečerní projekt.

 

Hodnocení

Výsledky rozhodování